A HUNYADY CSALÁD MA

A HUNYADY CSALÁD TÖRTÉNETE

A Hunyady család Erdélyböl, Hunyad városából származik. Rudolf, magyar király, emelte Hunyady Andrást nemesi rangra 1607-ben. Nemsokára András Felsö-Magyarországon telepedett le.

A mai Szlovákia területén, Bars és Nyitra megyékben szerzett birtokokat, köztük Kiskresztyént és Nyitraszeghet, így a család mint Kiskresztyén és Nyitraszeg birtokos ura szerepel a korabeli krónikákban. 1677-ben András fia László Bars megye alispánja. Késöbb László fia Ignácz ugyanott alispán és föügyész. László testvére, Ferencz, Somogy megye föbírója. Ennek fia András II Bars megye alispánja.

-> Hunyady Kiskresztyen

 


Grófnö Hunyady Franciska

Gróf Hunyady József (I)

Az 1700-as évek elején, András II, Antal és István, már Somogy megyében is, a Balaton deli részén jelentös birtokok tulajdonosai. Antal 1745-ben a Kéthelyi elönevet nyeri el. Fia János 1753-ban kapja meg a bárói címet. József (I), János fia, 1797-ben lesz szentbirodalmi gróf.

A 19-ik században és a 20-ik század elején a Hunyadyak mint kitünö gazdálkodók szereztek hírnevet, elismerten korszerü birtokaikat a Monarchia egész területén ismerték. Hírnevüket föleg a lótenyésztést, a juhászat és a kéthelyi bortermelés alapozta meg.

Gróf Hunyady József (I) (1773-1822) gróf Széchényi Istvánnal közösen korszerü telivértenyészetet alapított. A lóversenyzés hazai meghonosítása nagyrészt az ö nevéhez füzödik.Közép-Europa elsö lóversenyeit is ö rendezte Ürményi birtokán, 1814 és 1821 között . (Ürmény neve ma Szlovákiában, Mojmirovce). A versenyek jelentöségét jelzi, hogy évente 40 000 nézö látogatta az Ürményi futamokat.

1994-ben az elsö lóversenyek 180-ik évfordulója alkalmából Szlovákiában emlékbélyeget adtak ki, amelyen Tajár látható. Az a telivér csödör, amelyet Hunyady az 1800-as évek elején Egyiptomból hozatott, és a Magyarországon tenyésztett telivérek egyik ösapja lett. Csontvázát a bécsi Állatorvosi Múzeumban még ma is örzik.

 


Gróf Hunyady Kálmán

Gróf Hunyady Kálmán (1828-1901) elsö elnöke volt a bécsi ügetöverseny klubjának. (Wiener Trabrennverein) Nevét örzi a minden év szeptemberében futtatott “Graf Kálmán Hunyady Memorial”, Európa egyik legfontosabb lóversenye.

A legnevezetesebb magyar versenyek egyike a Batthyány-Hunyady Díj is részben a család nevét viseli.

Kálmán testvére, Júlia (1831-1919), Mihály III Szerb királyhoz ment feleségül, akit 1868-ban gyilkoltak meg.

Gróf Hunyady József (III) (1873-1942) a második világháborúig dél-Balaton legnagyobb bortermelöje volt. A második világháború alatt illetve azt követöen a család minden tagja emigrációra kényszerült.

József (IV, 1962-), Etienne (II, 1968-) and his son László (2009-), are the only male descendants of the family.

 

-> Hunyady Kéthely