PINOT NOIR - KÉKFRANKOS - TRAMINI

A BOROK

A Hunyady grófok az 1700-as évektöl termesztenek szölöt és készítenek bort Kéthelyen. A család 1773-ban építette azt a pincét, amelyben a hazatelepült leszármazottak értö közremüködésével a Hunyady bor napjainkban is készül. Az államosítás elött Gróf Hunyady József (1863-1942) volt a legnagyobb szölöbirtokos a Dél-Balatonon. A vörös fajták közül a Kékfrankos és a Pinot Noir (Burgundi), míg a fehérek közül az Olaszrizling (Welschrizling) volt a birtok zászlós bora. Az 1920-as években József gróf kibövítette a pincét, több mint kétszeresére növelve annak kapacitását. A Hunyady ingatlanokat, így a szölöbirtokot és a pincét is röviddel a második világháború után az állam kisajátította.

1992 és 1994 között a legfiatalabb Hunyady generációnak sikerült visszaszereznie a család egykori birtokának egy töredékét. Hunyady József és öccse, Etienne-Henri az egykori szölöbirtok egyes területein - melyeket szakemberek különösen kedvezönek tartottak szölötermesztésre-, új ültetvényeket telepítettek. Elöbb 2000-ben 5 hektáron Pinot Noir-t, majd 2002-ben 3 hektáron Kékfrankost és 2 hektáron Traminit ültettek.

A Hunyady Pinot Noir elsö évjáratát 2003-ban, a Hunyady Tramini és a Hunyady Kékfrankos elsö évjáratát 2004-ben palackozták.


Szölöbirtok

A jelenlegi Hunyady szölök Kéthelyen a Baja dülöben vannak, két- háromszáz méter tengerszint feletti magasságon, pár kilométer délre a Balatontól. Mint a Dél-Balatoni borvidékre általában, erre a dülöre is a mediterrán, és a kontinentális klíma is hatással van rá. A késön érkezö tavasz, az idönként elöforduló májusi fagyok, a hosszú és viszonylag fagymentes, akár novemberig is eltartó ösz jellemzi a borvidék éghajlatát. A dülö napfényben gazdag, több mint 2000 óra napsütés éri évente, és viszonylag magas a lehulló csapadék éves átlaga is: 600-750mm. A legcsapadékosabb idöszak áprilistól novemberig tart, júniusi csúcsértékkel.

Az éghajlati viszonyok ingadozását a Balaton hatalmas vízfelszíne mérsékli és finom öszi párával is kedvez szölötermelésnek. A szölötökék vastag löszréteg borította barna erdötalajon nönek. A talaj mérsékelten kötött, magas agyag- és mésztartalommal. A pH értéke semleges. Mindhárom telepített szölö déli fekvésü, így a lehetö legtöbb napsütés éri. A telepítés észak-déli irányú, a legkisebb ellenállással az uralkodó széljárással szemben. Ez ideális mennyiségü légáramlatot jelent a lombozatnak és csökkenti a kockázatát a gombás megbetegedéseknek is.

A szölöbirtokot "integrált módszerrel" müvelik. Csak az Európai Unió Agrár- és Környezetvédelmi Programjában engedélyezett vegyszereket, és azokat is csak a lehetö legkisebb mennyiségben használva. Vegyszeres gyomírtószert nem használnak. A csapadékban böséges években a füvet meghagyják a sorközökben, és rendszeresen kaszálnak. Azokban az években amikor az esö kevés, felszíni talajm?veléssel maximalizálják a talaj víztartalmát. A Hunyady szölökben precízen és szigorúan metszenek. Hogy minél több nap érje a szölöt, kora nyártól a leveleket a gyümölcsök elöl rendszeresen levágják. A növekedés alatt a szölövesszöket kiválogatják és a fölöslegeseket eltávolítják. Így csökken a hozam, de a szölö és a termés minösége jobb lesz. Csak teljesen érett szölöt szüretelnek, kézzel.

 

email Gróf Hunyady\Kutlac KFT